V Prešovskom kraji zdigitalizujú tisíce historických exponátov

10.03.2013 Prešov

Prešov 10. marca (TASR) - Tisíce exponátov zo zbierkových fondov kultúrnych inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) budú vďaka projektu digitalizácie prístupnejšie pre širokú verejnosť.

Hovorkyňa prešovského VÚC Veronika Fitzeková uviedla, že nenávratné finančné zdroje na podporu projektu "Najvýznamnejšie historické a umelecké pamiatky v zbierkach PSK," s rozpočtovým nákladom vo výške 1,5 milióna eur získala samospráva z európskych fondov.

"Jeho konkrétnym výsledkom bude zdigitalizovanie 8124 objektov zo zbierkových fondov múzeí v pôsobnosti PSK," konštatovala Fitzeková a dodala, že projekt sa začne realizovať v priebehu marca tohto roka a ukončený by mal byť do roku 2015. Zahrnuté sú do neho Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni, Šarišské múzeum v Bardejove, Podtatranské múzeum v Poprade, Krajské múzeum v Prešove, Vlastivedné múzeum v Hanušovciach, Vihorlatské múzeum v Humennom a Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.

Hovorkyňa spresnila, že z tých najvýznamnejších a najznámejších objektov do digitalizácie budú zahrnuté napríklad barokové oltáre z kaplnky na Hrade Ľubovňa, ikony z dreveného kostola z Matysovej, alebo štyri portréty spišských starostov Ľubomirských.


Z Vihorlatského múzea v Humennom sa do projektu dostali napríklad keltsko-dácke mince, kovový trezor z obdobia 17. storočia, ale aj exponáty historickej hasičskej techniky.

"Vzhľadom na finančnú náročnosť digitalizačnej techniky a jej rentabilitu je projekt postavený tak, že tieto procesy bude realizovať externá firma. Napriek tomu bude zriadené aj digitalizačné pracovisko na Úrade PSK. Na odbor kultúry bude prijatý jeden človek, ktorý bude realizovať jednoduchšie techniky," konštatovala hovorkyňa. Vysvetlila, že všetky vybrané zbierkové predmety budú očistené, následne skenované a uložené na nosičoch v elektronickej podobe.

"Asi 30 percent týchto predmetov bude zverejnených na webových stránkach Slovenského národného múzea, Prešovského samosprávneho kraja a jednotlivých múzeí. Takto k nim bude mať prístup široká verejnosť," zdôraznila Fitzeková.

Doplnila, že na Slovensku len pred niekoľkými mesiacmi bol spustený pilotný projekt digitalizácie, do ktorého bolo z Prešovského kraja zahrnuté aj Múzeum v Kežmarku. Takže objekty z depozitu tohto múzea budú spracovávané v rámci tohto projektu.
 

Vyberte región